Wat is ongeoorloofd of geoorloofd verzuim?

Als een werknemer niet op zijn werk verschijnt is er soms sprake van verzuim. Het kan gaan op geoorloofd verzuim of om ongeoorloofd verzuim. Beiden leggen wij hier kort uit.

Wat is ongeoorloofd verzuim?

Het komt voor dat een werknemer zonder opgaaf van redenen niet op zijn werk verschijnt. In zo’n geval is er sprake van ongeoorloofd verzuim. Je hoeft in dit geval je werknemer geen loon te betalen, want hij komt de gemaakte afspraken uit zijn arbeidsovereenkomst niet na. In dit geval geldt de regel ‘geen arbeid, geen loon’. Een uitzondering daarop is als de relatie met de werknemer door nadrukkelijk toedoen van de werkgever verstoord is.

Dat een werknemer niet komt opdagen is geen reden voor ontslag. Bij ongeoorloofd verzuim kun je de werknemer pas ontslaan wanneer hij hiervoor al eerder is gewaarschuwd of ander verwijtbaar gedrag heeft getoond.

Wat in sommige gevallen helpt om een duidelijk beeld te krijgen als je geen contact krijgt met je werknemer is een huisbezoek

Wat is geoorloofd verzuim?

Geoorloofd verzuim houdt in dat een werknemer niet op zijn werk verschijnt, maar dat de reden van dat niet verschijnen bekend is. Ziekteverzuim is één van de meest voortkomende redenen zijn dat een werknemer niet naar zijn werk komt.

Welke soorten ziekteverzuim zijn er?

Aangezien ziekteverzuim veruit het meest voorkomt, leggen we uit welke soorten ziekteverzuim we kennen.

Kortdurend ziekteverzuim

Van kortdurend verzuim is sprake als een medewerker zeven of minder dagen ziek is. In bijna 90% van alle ziekmeldingen is een werknemer binnen zeven dagen weer aan het werk.

Gemiddeld 15% van de verzuimkosten worden veroorzaakt door kort verzuim.

Frequent ziekteverzuim

Het kan ook voorkomen dat een werknemer zich meerdere malen per jaar kortdurend ziekmeld. Vaak is er een achterliggende reden waardoor een werknemer zich vaker ziekmeld. Bijvoorbeeld door privéproblemen of werkstress . Wanneer dit gebeurt spreken we van frequent verzuim.

Bij kort verzuim komt iemand zelden of nooit bij een bedrijfsarts. Die kent dit soort werknemers vaak helemaal niet terwijl ze wel een groot deel van je verzuim bepalen. Daarom bespreken wij dit soort casussen wel regelmatig met de bedrijfsarts, vaak in de vorm van een Sociaal Medisch Overleg (SMO). Wil je het verzuim in een bedrijf terugdringen, dan zijn moet je alle facetten doorlichten en overal maatregelen op nemen.

Frequent verzuim leidt uiteindelijk aantoonbaar tot langdurige uitval. Daarom is het belangrijk op tijd te achterhalen wat de oorzaak is voor de veelvuldige ziekmeldingen en de mindere inzetbaarheid. Ga een frequent verzuimgesprek of inzetbaarheidsgesprek aan met de werknemer en probeer in goed overleg tot een verbetertraject te komen.

Langdurig ziekteverzuim

We noemen verzuim langdurig als een werknemer langer dan 6 weken ziek is. En aangezien een verzuimdag gemiddeld zo’n € 250,- kost loopt dat al gauw in de papieren.

Er is binnen langdurig verzuim nog een onderscheid te maken tussen middellang verzuim (tot 6 weken), lang verzuim (tussen 6 weken en 52  weken) en extra lang verzuim (52 tot 104 weken).

Hoe verhouden de soorten verzuim zich tot elkaar? 

De verhouding tussen kort, middellang, lang en extra lang verzuim is gemiddeld 80-15-3-2. Daarmee wordt bedoeld dat:

  • 80% van het verzuim is kort verzuim (tot 7 dagen).
  • 20% van het verzuim valt onder middellang verzuim (7 tot 30 dagen);
  • 3% van het totale verzuim valt onder lang verzuim (30 tot 365 dagen)
  • 2% van het verzuim is extra lang verzuim (365 tot 730 dagen)

Waar valt de winst te behalen?

Wil je het verzuim in jouw bedrijf terugdringen dan valt de winst doorgaans onder andere te halen uit twee punten. Het te lijf gaan van frequent verzuim en mede daardoor de gemiddelde verzuimfrequentie omlaag te brengen. Een andere optie is eens een analyse te maken van het langdurige verzuim om te kijken of je het aantal verzuimdagen daar kunt aanpakken.

Dat een werknemer niet komt opdagen is geen reden voor ontslag. Bij ongeoorloofd verzuim kun je de werknemer pas ontslaan wanneer hij hiervoor al eerder is gewaarschuwd of ander verwijtbaar gedrag heeft getoond.

Wat is de aanpak Basis Arbodienst

Wil jij weten hoe wij verzuim aanpakken? En wil je misschien van klanten horen welke positieve ervaringen zij inmiddels hebben met de samenwerking met Basis Arbodienst? Kijk voor de zekerheid even of wij in jouw regio actief zijn, want wij zijn een regionale arbodienst. Ga even naar onze groeten uit Arnhem pagina en laat je gegevens achter, dan nemen we snel contact op.