Diensten
arbodienstverlening in de breedte
Als je medewerker na lange afwezigheid weer volledig aan de slag is, stoppen de meeste arbodiensten hun dienstverlening. Je medewerker heeft immers zijn werk hervat en dat was het doel. Wij doen dat anders en beter. De diensten van Basis Arbodienst zetten ook in op preventie en nazorg.
Onze arbeids- en bedrijfsfysiotherapeuten zorgen ervoor dat je medewerkers op een gezonde en verantwoorde manier hun werk doen. Dat doen ze door vroegtijdig fysieke klachten te signaleren om zo uitval te voorkomen. Ook het adequaat behandelen van klachten helpt om re-integratie verantwoord vorm te geven.
Het basiscontract is een overeenkomst tussen een werkgever en een gecertificeerde arbodienst of een geregistreerde bedrijfsarts. Iedere werkgever in Nederland is verplicht om het basis arbocontract af te sluiten. Dat is de minimale eis waar je als werkgever aan moet voldoen.
Als je medewerker langdurig ziek wordt, moeten jullie er samen alles aan doen om hem zo goed mogelijk te re-integreren. In principe is het de eigen verantwoordelijkheid van werkgever, de leidinggevenden en de medewerker om dat goed te faciliteren en regelen. Dat noemen we eigen regie.
Verzuim is meer dan alleen ziekte. Als iemand om welke reden dan ook niet kan werken, dan komt daar veel bij kijken. Dat geldt voor jou als werkgever maar ook voor de medewerker. Het vooraf opstellen van regels (een verzuimbeleid) voorkomt ellende achteraf. Het is bovendien een belangrijk onderdeel van je bedrijfscultuur.
Met een Risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E) voldoe je als werkgever aan de verplichting om de gezondheid en veiligheid in het bedrijf te bevorderen en waarborgen. Met een RI&E breng je alle arbeidsrisico’s in kaart.
Met het uitvoeren van een preventief medisch onderzoek (PMO) brengt Basis Arbodienst zowel de fysieke als de mentale gezondheid van je medewerkers in kaart. We voeren met elke medewerker een persoonlijk adviesgesprek over de resultaten van het onderzoek.
De preventiemedewerker zorgt ervoor dat je organisatie meer deskundigheid rondom gezondheidsrisico’s en preventie in huis heeft. Want wie dagelijks op de werkvloer is en onderdeel uitmaakt van de bedrijfscultuur, kan problemen eerder signaleren.
Net als de huisarts heeft de bedrijfsarts beroepsgeheim. Hij geeft advies naar eigen inzicht en is onafhankelijk van de werkgever. Hij werkt samen met de preventiemedewerker en andere arbodienstverleners. Als werkgever ben je verplicht de bedrijfsarts toegang te geven tot de werkplek van een medewerker die verzuimt.
Een leefstijlarts of leefstijlcoach helpt je om helder te krijgen wat voor jou belangrijk is om te functioneren in het leven. Hij of zij leert je hoe je grip kunt krijgen op jouw dagelijkse gewoontes. Zo werk je samen toe naar jouw persoonlijke doel.
Inzetbaarheid: het thema van nu. Je hebt er als werkgever waarschijnlijk al vaker van gehoord. Inzetbaarheid gaat over de gezondheid, belastbaarheid, betrokkenheid, motivatie en ontwikkeling van alle medewerkers in je organisatie. Zo zorg je dat ze duurzaam inzetbaar zijn.
Een belastbaarheidsonderzoek beantwoordt de vraag of en hoe de medewerker belast wordt door het werk. Het stelt vast welke fysieke en psychische beperkingen er zijn, en hoe permanent deze zijn. Ook ontdek je tijdens een belastbaarheidsonderzoek wat het werkvermogen van de medewerker is.
Een medewerker die repeterende werkzaamheden uitvoert, langdurig achter een beeldscherm zit of te maken heeft met zware fysieke belasting, heeft een verhoogde kans op uitval wegens ziekte. Een werkplekonderzoek kan op iedere werkplek worden verricht, van kantoor tot productie.
De tijd dat medewerkers hun hele werkzame leven bij hetzelfde blijven werken is voorbij. Zit hij nog op zijn plek? Wil hij een opleiding volgen waarmee hij stappen kan zetten en meegroeit met het bedrijf? Een loopbaanonderzoek met loopbaanadvies beantwoordt al die vragen en meer.
Lijkt het erop dat je een medewerker moet ontslaan? Dat is voor beide partijen nooit leuk. Met outplacement kun je jouw medewerker helpen een nieuwe baan te vinden. Hoewel je niet wettelijk verplicht bent een outplacementtraject aan te bieden, is het wel een manier om goed werkgeverschap te bevorderen.
Vitaliteit gaat over levenslust. Vitale medewerkers voelen zich gehoord en zijn gemotiveerd om iedere dag het beste uit zichzelf te halen. Samen met collega’s. Je goed voelen heeft vaak te maken met leefstijl. Basis Arbodienst brengt voor je in kaart hoe gezond je medewerkers én je bedrijf zijn.
In de Wet Verbetering Poortwachter staan regels waaraan je als werkgever en medewerker moet voldoen bij (langdurig) verzuim. Wordt een medewerker langdurig ziek? Dan ga je samen aan de slag om hem weer fit aan het werk te krijgen.
De overheid wil dat werkgevers hun uiterste best doen tot re-integratie te komen, zodat ziekteverzuim afneemt en de instroom in de WIA (arbeidsongeschikt na ziekte) wordt beperkt. Basis Arbodienst kan je helpen met bezwaar en beroep, herbeoordelingen en casemanagement WGA.
Wij vertellen je graag alles over onze diensten
Onze diensten vormen een samenhangend geheel terwijl je toch nooit teveel betaald. Nieuwsgierig geworden hoe dit voor jou kan werken? In een persoonlijk gesprek vertellen wij je er graag alles over. Neem contact op dan maken we snel een afspraak.