Hoe start je een verbetertraject frequent verzuim?

Hoe start je een verbetertraject frequent verzuim? Een verbetertraject zet je in als je werknemer disfunctioneert. Er is sprake van disfunctioneren als de werknemer de overeengekomen werkzaamheden niet naar behoren uitvoert, bijvoorbeeld door frequent verzuimVam frequent verzuim spreken we als een werknemer drie keer of meer ziek is over een jaar genomen.

Waar moet een verbetertraject aan voldoen?

Een verbetertraject moet in ieder geval 3-4 maanden duren, en het moet de werknemer een reële kans te geven het functioneren te verbeteren.

Het traject moet betrekking hebben op voor de werknemer kenbare tekortkomingen in de uitoefening van de functie. Er moeten ook duidelijke afspraken worden vastgelegd over welke verbeteringen de werknemer moet laten zien. En het moet zaken aanreiken om die verbeteringen mogelijk te maken, zoals gesprekken, begeleiding, coaching en cursussen. Het is belangrijk dat:

  • voldoende komt vast te staan dat sprake is van disfunctioneren.
  • de werknemer tijdig op de hoogte ie gesteld van zijn disfunctioneren.
  • hij voldoende in de gelegenheid wordt gesteld zijn functioneren te verbeteren.
  • de werkgever zorgt voor scholing of voor de arbeidsomstandigheden om het functioneren te verbeteren.

Is wel sprake van disfunctioneren?

Voordat u een verbetertraject voorstelt, moet eerst goed worden vastgesteld óf de werknemer wel disfunctioneert. Soms ligt onvoldoende vast wat er van de werknemer verwacht wordt. Dan is lastig achteraf te stellen dat het functioneren van de werknemer niet voldoet aan de verwachtingen. Uiteraard is het belangrijk dat je aan dossieropbouw hebt gedaan.

Wat is de inhoud van een verbeterplan

Pas als dit je in orde hebt heeft een verbetertraject zin. De inhoud van een verbeterplan verschilt per situatie. Het is belangrijk dat het plan voldoet aan de wettelijke vereisten. De verbeterpunten moeten zoveel mogelijk concreet zijn. Daarnaast moet zijn vastgelegd wat de duur is  van het traject is en welke contactmomenten er zijn.

 Uitvoering verbeterplan?

Wil jij één of meerdere werknemers een verbetertraject voorleggen? En wil je daar hulp bij hebben? Neem dan contact op met Basis Arbodienst als je werkgever bent in de regio waarin wij werken. Wij leggen je uit hoe wij een verbetertraject aanpakken. En als je daarmee akkoord gaat gaan we aan de slag. Onze inzetbaarheidscoach gaat het gesprek aan en zorgt voor een oplossingsrichting waarmee zowel werkgever als werknemer verder kunnen.