Outplacement

Goed werkgeverschap

Lijkt het erop dat je een medewerker moet ontslaan? Dat is voor beide partijen nooit leuk. Met outplacement kun je jouw medewerker helpen een nieuwe baan te vinden. Hoewel je niet wettelijk verplicht bent een outplacementtraject aan te bieden, is het wel een uitstekende manier om goed werkgeverschap te tonen en goede relaties te bevorderen met alle voordelen van dien.

Wat is outplacement?

Bij een outplacementtraject wordt een medewerker gecoacht bij het vinden van een nieuwe baan of het opstarten van activiteiten als zelfstandige. Outplacement komt voor in veel soorten en maten. In de meeste gevallen hangt er een termijn aan zo’n traject. Bij Basis Arbodienst ondersteunen we jou en je personeel graag met een passend begeleid traject op maat wanneer outplacement gewenst is.

Wanneer outplacement?

Wanneer je als werkgever en medewerker hebt besloten om niet met elkaar verder te gaan, kan een outplacementtraject de oplossing zijn. Het biedt zowel voor de medewerker als voor de werkgever voordelen. De medewerker krijgt passend advies en hulp bij het vinden van een nieuwe baan. De werkgever geeft door het verstrekken van een outplacementtraject invulling aan zijn wettelijk vastgelegde verantwoordelijkheid tot goed werkgeverschap.

Het recht op een outplacementtraject van de medewerker wordt vaak vastgelegd in een vaststellingsovereenkomst. Het bieden van een outplacementtraject is dus misschien niet wettelijk verplicht, maar biedt wel veel voordelen voor alle betrokken partijen. Sinds de invoering van de transitievergoeding krijgt een ontslagen medewerker een bedrag mee dat bedoeld is om de overstap naar een andere baan te vergemakkelijken. Daar kan ook outplacement van betaald worden. In dat geval is de vergoeding belastingvrij. Het kan dus een goede manier zijn om mede invulling te geven aan de transitievergoeding.

Heb jij een lastige situatie met een van je medewerkers en heb je advies nodig? Basis Arbodienst staat voor je klaar met een passend traject.