Loondoorbetalingsverplichting UWV

Je hebt een langdurig zieke zieke werknemer die een een WIA-uitkering aanvraagt.  Je hebt als werkgever twee jaar lang het loon doorbetaald. Het UWV beoordeelt bij de aanvraag of je hebt voldaan aan alle wettelijke eisen. Of de juiste stappen zijn gezet in die twee jaar ziekte. Of alle wettelijke documenten zijn opgesteld. En of je al het mogelijke hebt gedaan om de werknemer te re-integreren. Is dit niet het geval dan kun je een loondoorbetalingsverplichting UWV opgelegd krijgen.

Je ontvangt dan een brief krijgt van het UWV dat er onvoldoende re-integratie inspanningen zijn gedaan. En het UWV kan je verplichten om het loon van de werknemer door te betalen. Deze loonsanctie kan maximaal 1 jaar duren. Bovendien mag je de werknemer niet ontslaan.

Wanneer administratieve loonsanctie

Een administratieve loonsanctie van UWV wordt opgelegd als de WIA aanvraag na twee jaar ziekte niet, te laat of onvolledig wordt ingestuurd. Bijvoorbeeld omdat het re-integratieverslag onvolledig is en er documenten ontbreken. Nadat UWV heeft aangegeven wat er ontbreekt, kunt u de ontbrekende gegevens alsnog aanleveren. Daarna wordt de loonsanctie direct opgeheven.

Overigens komt het ook voor dat het UWV intern stukken kwijtraakt en dat het er feitelijk niets aan de hand is.

Wanneer inhoudelijke loonsanctie

Als UWV het re-integratieverslag beoordeelt en vaststelt dat er fouten zijn gemaakt of onvoldoende is gedaan aan de re-integratie van uw werknemer, kan een inhoudelijke loonsanctie volgen. Bijvoorbeeld als:

  •  er te weinig is gedaan aan de re-integratie van de zieke werknemer;
  •  je de werknemer onvoldoende ondersteunt bij het vinden van passend ander werk in het 2de spoor
  •  de zieke werknemer niet meewerkt aan de re-integratie en je als daar als werkgever onvoldoende achteraan zit

Herstel tekortkomingen in re-integratie

De periode dat je verplicht bent om loon door te betalen kan korter worden als je alsnog aan de eisen voldoet. Wat er alsnog moet gebeuren staat vermeld in de beoordeling re-integratieverslag die wordt meegestuurd. Daarin staat wat de tekortkomingen waren tijdens de re-integratie van de werknemer. Bij elke tekortkoming wordt aangegeven wat je moet doen om dit te herstellen en wat als voldoende re-integratie-inspanning wordt gezien. Zodra je dat hebt opgelost moet je dat melden via een zogenaamd bekortingsverzoek. De loondoorbetalingsverplichting UWV wordt opgeheven als je alsnog aan de voorwaarden hebt voldaan.

Bekortingsverzoek

In het bekortingsverzoek moet je per tekortkoming beschrijven wat je gedaan hebt om die tekortkoming te herstellen. Daarvoor moet je het formulier beoordeling re-integratieverslag gebruiken. Let op dat alle punten worden beantwoord. Het bekortingsverzoek kan worden ingediend via het werkgeversportaal.