Wat is het CBBS (Claimbeoordelings- en borgingssysteem) van het UWV?

Het Claimbeoordelings- en Borgingssysteem, het CBBS is een computersysteem van het UWV. Het wordt door verzekeringsartsen en arbeidsdeskundigen van het UWV gebruikt bij claimbeoordelingen in het kader van de  in Nederland geldende arbeidsongeschiktheidswetten (ZW, WAO, WIA en Wajong). Het systeem is eigendom van UWV, en het is niet toegankelijk voor externe partijen.

Gedeeltelijk arbeidsongeschikt

Een werknemer is (gedeeltelijk) arbeidsongeschikt als hij door ziekte of een handicap minder of helemaal niet kan werken. Het UWV beoordeelt of en hoeveel een werknemer dan nog kan werken. De mate waarin een werknemer nog kan werken wordt omgezet in een arbeidsongeschiktheidspercentage. De hoogte van dat percentage bepaalt of een werknemer (nog) recht heeft op een uitkering voor arbeidsongeschiktheid.

Meest voorkomende functies

Het CBBS bevat een gedetailleerde beschrijving van enkele duizenden functies die in Nederland voorkomen (meest voorkomende functies). Arbeidsdeskundige analisten van UWV bezoeken werkgevers om deze geschikte functies in de praktijk te beschrijven om ze vervolgens in detail in het CBBS-systeem te kunnen verwerken. De beschreven functies die in het CBBS-systeem staan zijn mogen niet ouder zijn dan 1,5 jaar.

Het CBBS dient als een hulpmiddel voor de (claim) beoordeling door verzekeringsartsen en arbeidsdeskundigen van UWV.

Raadpleging CBBS door arbeidsdeskundige

De arbeidsdeskundige van het UWV raadpleegt het CBBS en beoordeelt hij of de verzekerde geschikt is voor gangbare (algemene) arbeid.  De functies die grotendeels als gelijksoortig kunnen worden aangemerkt, zijn verzameld onder SBC-codes (Standaard Beroepen Classificatie).

  • Het CBBS vergelijkt het merendeel van de op de FML voorkomende belastbaarheidsaspecten met de belastinggegevens van de in het systeem opgenomen functies.
  • Op basis van bedoelde vergelijking van deze als “matchende” beoordelingspunten aangeduide aspecten vindt vervolgens een geautomatiseerde selectie plaats van potentieel geschikte functies.
  • Volgens het systeem als ongeschikt aan te merken functies worden niet aan de arbeidsdeskundige gepresenteerd.
  • Potentieel wel geschikte functies worden, al dan niet met een of meer signaleringen, ten teken van een mogelijke overschrijding van de belastbaarheid van de betrokken verzekerde op een bepaald onderdeel of op bepaalde onderdelen, aan de arbeidsdeskundige gepresenteerd, die vervolgens tot een eindoordeel moet komen.
  • Indien wenselijk kan deze functionaris in nader overleg treden met de verzekeringsarts

Contact met Basis Arbodienst

Basis Arbodienst is een regionale arbodienst. Is jouw bedrijf in onze regio gevestigd en zoek jij een (andere) arbodienst? Een proactieve arbodienst die met je meedenkt, snel schakelt en overal bovenop zit? Neem dan contact met ons op.

Publicatie bijgewerkt op 20 januari 2025