Wanneer loonopschorting of loonstopzetting?

Een zieke werknemer heeft recht op loondoorbetaling. Tijdens die ziekte hebben werkgever en werknemer re-integratieverplichtingen. De werkgever moet ervoor zorgen dat de werknemer weer aan de slag kan. Van de werknemer wordt verwacht dat hij meewerkt om de re-integratie goed te laten verlopen. Als een werknemer onvoldoende meewerkt, dan kan de werkgever het loon opschorten of zelfs stopzetten.

Wat is loonopschorting (artikel 7:629 lid 6 BW)?

Een werkgever kan het loon opschorten als de werknemer zich niet houdt aan de schriftelijke, redelijke controlevoorschriften.  Deze controlevoorschriften maken idealiter gewoon deel uit van het verzuimreglement dat in de organisatie van kracht is. Loonopschorting brengt met zich mee dat zodra de werknemer alsnog voldoet aan de controlevoorschriften, de werkgever het opgeschorte loon met terugwerkende kracht moet betalen.

Wat is loonstopzetting (artikel 7:629 lid 3 BW)?

Er zijn zes situaties waarin loonstopzetting kan worden ingezet. Vier daarvan hebben te maken met het niet nakomen van de re-integratieverplichtingen door de werknemer:

  • werknemer belemmert of vertraagt de genezing
  • de werknemer komt afspraken niet na die te maken hebben met zijn herstel en re-integratie, bijvoorbeeld afspraken met een coach die mede op advies of met goedkeuring van de bedrijfsarts is ingezet
  • de werknemer verricht zonder gegronde reden geen passende arbeid terwijl de bedrijfsarts heeft geoordeeld dat werknemer die mogelijkheden wel heeft
  • werknemer weigert zonder gegronde reden mee te werken aan door de werkgever of door een deskundige verstrekte redelijke voorschriften of maatregelen die erop gericht zijn om de werknemer passende werk te laten doen
  • de werknemer weigert mee te werken aan het opstellen, evalueren en bijstellen van een plan van aanpak

Het verschil met loonopschorting is dat bij loonstopzetting de werkgever het loon niet alsnog hoeft te betalen als werknemer uiteindelijk z’n verplichtingen alsnog nakomt. De werknemer krijgt dan over een bepaalde periode geen loon. Loonstopzetting is dus vooral een sanctiemiddel.

Loonopschorting en loonstopzetting niet verwarren

Loonopschorting of loonstopzetting wordt vaak verward. De werkgever moet in beide situaties de werknemer schriftelijk waarschuwen als hij van plan is een loonsanctie toe te passen. Dat is een formeel vereiste.

Vaak worden loonopschorting en loonstopzetting bij dat informeren verward. Het is belangrijk deze termen goed uit elkaar te houden. Uitgangspunt is namelijk dat de werknemer zich mag baseren op wat hem gemeld is in het kader van de informatieplicht. Dit houdt in dat wanneer de term ‘loonopschorting’ is gebruikt terwijl ‘loonstopzetting’ wordt bedoeld, de werkgever de mogelijkheid het loon stop te zetten, heeft verspeeld. Het is dus, om fouten te voorkomen, in voorkomende gevallen raadzaam een juridisch adviseur in te schakelen.

Meer uitleg

Heb jij een situatie die vraagt om maatregelen? Neem dan contact met ons op. Wellicht kunnen wij je ermee helpen.

Publicatie bijgewerkt 3 februari 2025