Wat is een medische afzakker?
Een werknemer is ziek, maar meldt zich niet ziek. Sterker nog, hij besluit minder te gaan werken vanwege gezondheidsproblemen. Maar ook dat blijkt niet te werken. De klachten blijven en de werknemer besluit een half jaar later zich alsnog ziek te melden. Inmiddels echter werkt hij niet meer zijn oorspronkelijke uren (bv 40) maar werkt hij al een tijd 28uur. De ziekmelding wordt gebaseerd op het aantal uren dat de werknemer nu werkt, ofwel 28uur per week.
Gevolgen minder te werken vanwege gezondheidsproblemen
Een werknemer op eigen verzoek minder gaat werken vanwege gezondheidsredenen wordt een medische afzakker genoemd. Het op eigen verzoek minder gaan werken heeft gevolgen voor de loondoorbetaling tijdens ziekte. En uiteindelijk ook voor de hoogte van een mogelijke WIA-uitkering (en of überhaupt recht bestaat op een WIA-uitkering) na langdurige ziekte.
Soms is dat op te lossen door aan te tonen dat de vermindering van arbeidsuren of wijziging van werkzaamheden objectief medisch noodzakelijk was. Bijvoorbeeld op advies van een behandelend arts of een bedrijfsarts. Kan dat niet worden aangetoond dan kan het UWV besluiten om uit te gaan van de gewijzigde uren (28uur).
Als een werknemer als medische afzakker wordt aangemerkt heeft dat meerdere gevolgen. Niet alleen voor de loonaanspraak voor loonbetaling tijdens ziekte maar ook het (eerder) bereiken van de einde wachttijd voor de WIA . Maar ook voor de hoogte van de transitievergoeding bij een beëindiging van de arbeidsovereenkomst. Het loon wordt niet gebaseerd een 28-urige werkweek maar op een 40-urige werkweek.
Bedrijfsarts inschakelen of schriftelijk vastleggen
Ben je werkgever en heb je te maken met een werknemer die vanwege gezondheidsproblemen aangeeft minder te willen werken? Dan is het verstandig de werknemer op de mogelijke gevolgen daarvan te wijzen. Beter is het om of een bedrijfsarts in te schakelen in overleg met de werknemer of een afspraak om op eigen initiatief minder te gaan werken schriftelijk vast te leggen. Dit om gedoe achteraf te voorkomen.
Vragen
Is bovenstaande niet helemaal duidelijk en/of heb je vragen aan Basis Arbodienst, neem dan contact met ons op.