Wanneer doet een bedrijfsarts een melding beroepsziekte?
Een bedrijfsarts doet melding van een beroepsziekte wanneer er aan de volgende voorwaarden wordt voldaan:
1. Er is een medisch vastgestelde aandoening of ziekte bij een werknemer
2. De aandoening is geheel of gedeeltelijk veroorzaakt door het werk of de arbeidsomstandigheden
3. De arts heeft een causaal verband kunnen vaststellen tussen de ziekte en de werkomstandigheden
In Nederland is de bedrijfsarts wettelijk verplicht om beroepsziekten te melden bij het Nederlands Centrum voor Beroepsziekten (NCvB). Deze melding gebeurt anoniem wat betreft de werknemer, maar met vermelding van het bedrijf waar de werknemer werkzaam is.
De meldingsplicht geldt zelfs als de werknemer bezwaar maakt tegen de melding, omdat het een wettelijke verplichting betreft die bijdraagt aan de preventie van beroepsziekten en de verbetering van arbeidsomstandigheden.
Wat is een beroepsziekte?
Een beroepsziekte is een ziekte of aandoening als gevolg van een belasting die in overwegende mate in arbeid of arbeidsomstandigheden heeft plaatsgevonden.
In Nederland kan in principe elke ziekte of aandoening een beroepsziekte zijn. De afweging of er sprake is van een beroepsziekte wordt gemaakt door de bedrijfsarts.
De bedrijfsartsen kunnen voor de vaststelling van een beroepsziekte gebruik maken van het zes-stappenplan voor beroepsziekten en de registratierichtlijnen die het NCvB voor ziekte of aandoeningen heeft ontwikkeld. In deze registratierichtlijnen wordt het diagnostische en mogelijke blootstellingscriteria beschreven.
Wie moet beroepsziekten melden?
Hoe meer artsen beroepsziekten melden, hoe vollediger het overzicht. Ook nieuwe beroepsziekten kunnen hiermee worden opgespoord. Met hulp van een goede registratie werkt het NCvB aan het bevorderen van de kwaliteit van preventie, (vroeg)diagnostiek, behandeling en begeleiding van arbeidsgebonden aandoeningen. Het is dan ook belangrijk dat de artsen de meldingen doorgeven bij het NCvB.
Bij het NCvB kunnen meldingen digitaal worden doorgegeven.
Meer informatie over beroepsziekten?
Op de website van het NCvB is meer informatie over beroepsziekten te vinden. Bijvoorbeeld beroepsziekten in cijfers, maar er staan ook diverse factsheets op de website. Nederlands. Informatie over gezondheidseffecten van chemische stoffen opgesteld: endotoxinen, isocyanaten en pesticiden. De factsheets behandelen per stof of groep van stoffen vragen zoals:
- Wat zijn/is het?
- Hoe word je eraan blootgesteld?
- Welke effecten kan dat op de gezondheid hebben?
- Hoe blootstelling worden gekarakteriseerd en beheerst?
- Welke wetgeving is van toepassing?
- Waar kan ik betrouwbare informatie vinden?
Neem contact met Basis Arbodienst
Zoek jij een nieuwe arbodienst of wil je meer informatie, neem dan even contact met ons op.