Wanneer vervroegde WIA aanvragen

De WIA bestaat uit twee verschillende regelingen

  • De WGA, (Werkhervatting Gedeeltelijk Arbeidsongeschikten). Deze regeling is bedoeld voor mensen die na twee jaar arbeidsongeschiktheid nog (gedeeltelijk)in staat zijn om te werken of niet duurzaam arbeidsongeschikt zijn.
  • De IVA (Inkomensvoorziening Volledig duurzaam Arbeidsongeschikten). Deze regeling is bedoeld voor mensen die volledig (duurzaam) arbeidsongeschikt zijn en waarbij de kans op herstel erg klein of zelfs niet aanwezig is.

Soms is al eerder duidelijk dat een werknemer helemaal niet meer kan werken. Nu niet maar in de toekomst ook niet. Bijvoorbeeld als er sprake is van ernstige ziekte of een ongeval. Dan kan er, na 3 weken ziekte en voor 68 weken ziekte, een vervroegde WIA worden aangevraagd. Een werknemer kan dan vervroegde WIA aanvragen als de bedrijfsarts of arbodienst heeft verklaard dat de werknemer:

  • niet meer kan werken, en;
  • niet meer beter wordt.

Krijgt een werknemer een vervroegd WIA uitkering? Dan geldt het volgende:

  • de werknemer heeft geen re-integratieverplichtingen meer;
  • de werkgever moet het loon 2 jaar (104 weken) doorbetalen (de WIA-uitkering mag wel van het loon afgetrokken worden);
  • De toegekende uitkering is een IVA (Inkomensvoorziening Volledig Arbeidsongeschikten).

Opstellen re-integratieverslag

Een belangrijk onderdeel van de (vervroegde) WIA aanvraag is het re-integratieverslag. Met het re-integratieverslag wordt eigenlijk bedoeld het verzamelen van de diverse re-integratie documenten die zijn opgesteld door de bedrijfsarts en werkgever/werknemer gedurende de ziekte periode van de werknemer. Het complete re-integratieverslag moet tegelijk met de WIA-aanvraag worden ingediend, uiterlijk in de 93e week van ziekte. Het UWV beoordeelt de re-integratie inspanningen aan de hand van dit verslag.

Waarom is een re-integratieverslag nodig?

In 2001 is Wet Verbetering Poortwachter in werking getreden. Het doel van deze wet is om zieke werknemers zo goed en snel mogelijk te laten terugkeren binnen het werkveld. Dit kan zijn de eigen functie, een passende functie bij het eigen bedrijf, maar ook een functie bij een andere werkgever. Om dit te bewerkstelligen zijn er divers stappen binnen het poortwachter proces, met de daarbij behorende documenten. Dit geeft werkgevers en werknemers handvatten bij het volgen van Wet Verbetering Poortwachter. Het re-integratieverslag is een bundeling van al de documenten en stappen die zijn gezet tijdens de ziekteperiode. Met dit document tonen werkgever en werknemer aan welke stappen er allemaal zijn ondernomen tijdens de ziekteperiode, en dat aan voldaan is aan de daaraan gestelde vereisten.

Onderdeel van het re-integratieverslag moeten worden zijn:

  1. Probleemanalyse (PA)
  2. Plan van aanpak (PvA)
  3. Eventuele bijstellingen van de probleemanalyse
  4. (Eerstejaars)evaluatie
  5. Actueel oordeel bedrijfsarts of arbodienst
  6. Eindevaluatie
  7. Medische informatie

Voor het UWV moet uit het verslag de volgende punten duidelijk worden:

  • Wat hebben de werkgever en  werknemer gedaan om tot passende arbeid te komen
  • Heeft de werknemer voldoende inspanningen verricht
  • Heeft de werkgever voldoende inspanningen verricht
  • Is de werknemer (gedeeltelijk) arbeidsongeschikt

Missen er bij het insturen van het re-integratieverslag belangrijke documenten? Geen paniek, je krijgt de gelegenheid deze alsnog in te sturen.

Is het re-integratieverslag onvolledig of onvoldoende uitgewerkt? Dan legt het UWV een verlengde loondoorbetalingsplicht op van maximaal een jaar. Dat betekent dat na twee jaar loonbetaling bij ziekte, het loon van de zieke werknemer nog een extra jaar moet worden doorbetaald. In deze periode niet ontslaan mag de werknemer niet worden ontslagen.

Hulp nodig bij de  aanvraag of og vragen, neem contact op met Basis Arbodienst.