Probleemanalyse bedrijfsarts

Stel je werknemer meld zich ziek, en je hebt de ziekmelding doorgegeven aan de arbodienst. Het herstel duurt langer dan verwacht. Je krijgt dan te maken met het proces model van de Wet verbetering Poortwachter.

Na 6 weken ziekte

Als je werknemer 6 weken ziek is moet er een probleemanalyse worden opgesteld door de bedrijfsarts van de arbodienst. Hierin staat hoe groot de kans is op volledig herstel van de zieke medewerker, wanneer de arts verwacht dat de werknemer in zijn werk of in ander werk kan hervatten en welke structureel functionele mogelijkheden de werknemer heeft.

Gegevens werknemer

Behalve de naw gegevens van de werknemer, zijn geboortedatum en bsn nummer staan de volgende gegevens over de werknemer in de Probleemanalyse

  • Functie werknemer
  • Omschrijving werkzaamheden
  • Kenmerkende functiebelasting volgens de CBBS lijst
  • Arbeidspatroon werknemer

Waarom de Probleemanalyse

De bedrijfsarts brengt de situatie van de zieke werknemer in kaart. Welke beperkingen heeft de werknemer, en wat betekent dit voor zijn mogelijkheden om te werken? En hij geeft een advies aan de werknemer en werkgever voor het Plan van aanpak ten behoeve van de re-integratie van de werknemer.

De werknemer krijgt een kopie van de Probleemanalyse mee. Het is een administratief document dat door de werkgever mag worden ingezien. Omdat de werkgever de Probleemanalyse mag inzien bevat het geen medische gegevens of privacygevoelige informatie.

Plan van aanpak re-integratie

De inhoud van de probleemanalyse vormt de basis voor het door de werkgever en werknemer in te vullen plans van aanpak. Het plan van aanpak is een belangrijk onderdeel van het re-integratieverslag dat moet worden opgesteld bij de WIA aanvraag.

Bijstelling probleemanalyse

Normaal gesproken maakt de bedrijfsarts om de 6 weken een nieuwe afspraak met de werknemer. Als de belastbaarheid van de werknemer verandert, maakt de bedrijfsarts een bijstelling van de Probleemanalyse. Maar het kan ook zijn dat de bedrijfsarts de verandering in de belastbaarheid vermeld in een spreekuurverslag.

Het is belangrijk goed op deze aanpassingen te letten, omdat aan de hand daarvan ook een bijstelling van het plan van aanpak (evaluatie formulier) moet worden gemaakt. En uiteindelijk zal dit ook leiden tot nieuwe afspraken tussen werkgever en werknemer over de aanpassing van de te werken uren

Basis Arbodienst is er voor jou

Heb je vragen over deze tekst, neem dan contact op met Basis Arbodienst.