Plan van Aanpak

Als de bedrijfsarts na 6 weken ziekte (of eerder) een probleemanalyse opmaakt en blijkt dat de medewerker vanwege ziekte of gebrek voorlopig niet in staat is zijn werk uit te voeren, dan is de werkgever verplicht om binnen 2 weken daarna samen met de werknemer een Plan van Aanpak te maken. Hierin staat onder andere:

  • wat de werknemer nog wel kan en wat niet;
  • wat het einddoel is van het re-integratietraject (bijvoorbeeld: volledige terugkeer naar huidige werk of andere functie);
  • wat de activiteiten zijn om dit doel te bereiken;
  • welke aanpassingen eventueel nodig zijn (ander werk, andere werkplek, fysiotherapie, training, (om)scholing etc.);
  • wie de re-integratie op zich neemt. Doet het bedrijf het zelf of wordt een re-integratiebedrijf ingezet?;
  • Een duidelijke planning van de activiteiten;
  • wanneer werknemer en werkgever bij elkaar komen voor overleg (dit moet minimaal eens per 6 weken).

Het schrijven van een Plan van Aanpak is niet nodig als er geen sprake is van dreigend langdurig verzuim. Ook als duidelijk is dat de medewerker helemaal niet meer zal kunnen gaan werken (bijvoorbeeld bij een zeer geringe kans op genezing) hoeft er geen Plan van Aanpak te worden opgemaakt.

Wijziging per 1 juni 2023

Vanaf 1 juli 2023 is, naast de mening van de werkgever over de mogelijkheden voor de re-integratie van de werknemer, ook de mening van uw werknemer over diens re-integratieafspraken een vast onderdeel van het Plan van aanpak.

Ondertekening plan van aanpak

Als de werknemer het plan van aanpak niet tekent getekend voor akkoord, dan zal UWV normaal gesproken de re-integratieactiviteiten als onvoldoende beschouwen en een sanctie opleggen aan de werkgever. De sanctie zal maximaal een jaar extra loondoorbetaling zijn. 

Plan van aanpak te laat opgesteld

Ook als het plan van aanpak te laat is opgesteld, dat wil zeggen binnen twee weken nadat de probleemanalyse is opgesteld door de bedrijfsarts, zal het UWV een sanctie opleggen van maximaal een jaar extra loon doorbetaling.

Geen re-integratiekansen gemist

Je kunt, onlangs dat het plan van aanpak te laat is opgesteld, een sanctie van het UWV vermijden. Daarvoor is een actie van de bedrijfsarts nodig. Hij moet dan namelijk in één van zijn verslagen aangeven dat hij van mening is dat er geen re-integratiekansen zijn gemist. Ben je dus te laat met een termijn, vraag dan de bedrijfsarts je te helpen.

Vraag Basis Arbodienst om hulp

Heb je vragen of heb je onze hulp nodig, neem dan contact met ons op.