Wat is een functiemogelijkhedenlijst (FML)

Een functiemogelijkhedenlijst is een veelvuldig gebruikt middel om de belastbaarheid van een werknemer vast te stellen. Er wordt systematisch aangegeven in welke mate, frequenties of werkuren per dag een werknemer belastbaar is.

Wanneer wordt de FML opgesteld

Het is gebruikelijk dat de bedrijfsarts een FML opstelt als een werknemer een jaar ziek is. Voor die tijd is niet altijd duidelijk is wat de impact van de klachten is op zijn arbeidsmogelijkheden. Kan hij zijn eigen werk nog doen? Is het mogelijk wat werkzaamheden aan te passen aan de hand van zijn beperkingen? Of is het misschien zo dat hij zijn werk niet meer kan doen?

De FML kan ook eerder worden opgesteld als al snel na de ziekmelding of daarna duidelijk is dat de werknemer zijn eigen werk niet meer kan doen.

Er zijn zes punten die de belastbaarheid bepalen binnen een FML

  • Persoonlijk functionerenis de werknemer bijvoorbeeld in staat zelf een taak uitvoeren en wat is de hoogte van het handelingstempo in het uitvoeren van deze taak;
  • Sociaal functionerenhoe goed kan een werknemer bijvoorbeeld omgaan met conflicten en kan hij of zij samenwerken;
  • Aanpassing aan de fysieke omgevingseisen / normaal toelaatbare arbeidsomstandigheden;
  • Dynamische handelingenwat zijn de mogelijkheden van de werknemer rondom bijvoorbeeld schroef- en wringbewegingen met hand en arm;
  • Statische houdingenwat zijn de mogelijkheden van de werknemer bijvoorbeeld bij geknield werken of het hoofd in een bepaalde houding hebben gedurende het werk;
  • WerktijdenHoeveel uur kan een werknemer werken? Het gaat hierbij om beperkingen ten aanzien van het aantal uren per week, het aantal uren per dag en perioden van het etmaal.

Geen medische gegevens

Een FML bevat geen medische gegevens . Het instrument wordt ook wel een belastbaarheidsprofiel of inzetbaarheidsprofiel (IZP) genoemd. Het wordt gebruikt om te beoordelen of de belastbaarheid van iemand past bij de werkbelasting van taken en functies. Op basis van de FML kan de re-integratie worden vorm gegeven en de mate van arbeidsongeschiktheid worden vastgesteld.

Arbeidsdeskundig onderzoek

De FML is het startpunt voor een arbeidsdeskundig onderzoek. Kort na het opstellen van de FML moet een arbeidsdeskundige met de werkgever en de werknemer in gesprek om aan de hand van de FML vast te stellen welke arbeidsmogelijkheden er bij de eigen werkgever zijn. Zijn die er niet dan zal de arbeidsdeskundige in zijn onderzoek aanbevelen een 2de spoor in te zetten.

Heb je vragen over de FML, het arbeidsdeskundig onderzoek of het 2de spoor? Neem dan contact op met Basis Arbodienst.