42ste weekmelding

42ste weekmelding

Wat is de 42ste weekmelding? Als een werknemer 42 weken arbeidsongeschikt is, moet je deze werknemer ziek melden bij het UWV.  Voor die tijd weet het UWV niet dat een werknemer ziek is. Je kunt de werknemer ziek melden bij het UWV met een formulier of je doet dit online via het UWV. Overigens wordt voor een dergelijke melding ook wel de term ‘melding langdurige ziekte gebruikt’.

Samentelling ziekteperiode

Het komt voor dat een medewerker na langdurig ziek te zijn geweest weer aan het werk gaat. Dat kan goed gaan maar het kan ook dat de hervatting niet volgens verwachting verloopt en de medewerker weer uitvalt. Als dat binnen 4 weken is dan blijft de oorspronkelijke eerste ziektedag staan. De ziekmeldingen worden dan samengeteld. Hierdoor verschuift ook de dag waarop de werknemer 42 weken ziek is. En uiteindelijk als het zover komt de dag waarop de werknemer 104weken ziek is.

Hersteld melden bij  het UWV

Als je werknemer weer beter is na langdurig ziek te zijn geweest weer volledig aan het werk is, ben je niet verplicht om hem bij het UWV beter te melden als hij meer dan 42 weken ziek is geweest. Maar wij adviseren om dit wel te doen omdat:

  • je een werknemer alleen opnieuw ziek kunt melden  bij het UWV als er geen oude meldingen meer van hem meer openstaan;
  • de werknemer dan geen brief van het UWV krijgt waarin staat dat hij WIA-aanvraag kan doen.

Dat laatste zorgt met enige regelmaat voor verwarring bij werknemers. ‘Ik ben toch al lang weer hersteld’? Werknemer schrikken vaak van zo’n brief van het UWV en dat kan dus voorkomen worden door de werknemer weer beter te melden bij het UWV.

Meldt de werknemer dus op tijd beter via de Verzuimmelder op het werkgeversportaal van het UWV, dat voorkomt misverstanden!